Новини

Гурт ONUKA зобразив Київ, утоплений у смітті

25 Вересня 2018

Композиція «Strum», як зазначено на офіційному сайті гурту, присвячена бабусі вокалістки колективу. Музичні фрагменти для пісні записали в найнесподіваніших місцях: партію піаніно – в оперному театрі, дзвін посуду – на березі Дніпра, а сопілку і дрім драм – в Індонезії, поділився співзасновник ONUKA Євген Філатов.

Екранізація треку з представленого в березні альбому «MOZAЇKA» створена з екологічною метою. У підписі до музичного ролика йдеться: «Кожен ваш перегляд та share відео “Strum” – це відрахування з монетизації на підтримку життєдіяльності сміттєсортувальних станцій. Це простий крок, аби запобігти майбутнього, яке ви бачите у відео».

Кошти надійдуть громадській організації «Україна без сміття». Саме з нею колектив об’єднав зусилля в межах ініціативи «ECOSTRUM». Для ознайомлення з ініціативою створено спеціальний сайт strum.onuka.ua.

Презентація проекту відбулася на сміттєсортувальній станції 24-го вересня.

«Ми дуже захопилися свободою споживання і геть забули про її наслідки. Воно й не дивно, адже ми ніколи не бачимо те місце, куди їдуть відходи нашої життєдіяльності. Одначе погана новина – звалища вже оточують нас. Вони переживуть усіх нас і покоління, які ще навіть не народилися», – зазначила засновниця громадської організації «Україна без сміття» Євгенія Аратовська.

Іще вона додала: «Суспільство поки не сприймає серйозно загрозу відходів, а вона є. Нам потрібно змінювати культуру споживання й виховувати в собі відповідальність. І робити це потрібно вже сьогодні, поки не стало надто пізно».

Шестихвилинну відеоновеллу в жанрі поетичного реалізму для ONUKA відзняв режисер Алан Бадоєв. Зйомки пройшли всього за двадцять п’ять кілометрів од Києва – у Підгірцях. Саме там розташоване головне звалище побутових відходів столиці, яке за десятиліття від появи виросло до розмірів хмарочоса. І навіть попри те, що незабаром його закриють, проблема ставлення українців до побутового сміття нагальна. Адже якщо не сортувати відходи, їх відправляють на звалища, яких в Україні вже понад сорок тисяч.

«Щоб цілковито втілити ідею, під час екранізації зібралося чимало людей. І разом нам вдалося створити легенду про майбутнє, яке вже прийшло, але ми його ще не помічаємо. Як на мене, “Strum” необхідно подивитися для того, щоб згадати, де й як ми живемо. Що кожен із нас робить для того, щоб наша планета продовжувала жити?» – поділився режисер відео Алан Бадоєв.

У зйомках, окрім самої Нати Жижченко, взяли участь сімдесят чотири актора. Зіграли вони ролі самих себе – мешканців Києва, котрий тоне в смітті. У другій частині музичного ролика можна впізнати центр столиці – стадіон «Олімпійський» і прилеглі вулиці.

«Коли перебуваєш на звалищі, чітко усвідомлюєш, що до створення жахливих декорацій для кліпу ми самі доклали зусиль. І що таких “знімальних майданчиків” у нашій країні тисячі. Ми можемо звинувачувати державу або своїх сусідів, а можемо почати діяти самостійно. Нашим відео й ініціативою ми не хочемо нікому докорити. Хотілося б лише, щоб ми з кожним днем ставали кращими й залишили після себе щось більше, аніж гори сміття», – розповіла лідерка гурту ONUKA Ната Жижченко.

Користувачі, які вже ознайомилися з відео, діляться своїм захватом у коментарях. Деякі погоджуються, що кліп водночас прекрасний і моторошний. Хтось навіть порівнює потужне послання ролика з екранізацією хіта Майкла Джексона «Earth Song».

Відео стало першою роботою ONUKA з Аланом Бадоєвим, але, за словами режисера, співпраця може продовжитися.