Новини

Микола Баграєв: “Більшість подій цього року минули під егідою цифри 5”

20 Грудня 2019

– Яку стратегічну мету Ви поставили для своєї п’ятирічки?

– Створити своєрідну екосистему, яка допомагала б розвитку української музичної індустрії.

– Екосистема, в сенсі, економічна?

– Еко в цьому разі і економічна, і еко як природна система, що допомагає народжуватися і розвиватися талановитим людям, які пов’язують своє життя з музикою. На відміну від медичного ЕКО, наша система природна, а не штучна. Її головні призначення – знаходити, розвивати і заохочувати музикантів.

– З чого ж складається Ваша система, як вона працює?

– Що потрібно шоу-бізнесу? Насамперед, хороший артист, який разом зі своєю командою створить хороший музичний продукт, який перетвориться на аудіохіт для радіо, рейтинговий відеокліп для ТБ та Інтернету, а також яке згодом стане елементом шоу, на яке захочуть купувати квитки. Щоб отримати хорошого артиста потрібно зауважити його талант ще в дитині. Для цього ми відродили дитячий фестиваль “Чорноморські Ігри”, який славиться сильним вокальним конкурсом і є унікальною школою для дітей, які хочуть вибрати професію артиста. Та й не тільки артиста. З учасників “Чорноморських Ігор” виростають і звукорежисери, і аранжувальники, і композитори, і дизайнери, і піарники, і менеджери артистів… Загалом, з більшістю професій, які є в шоубізнесі, можна на практиці познайомитися на “Чорноморських Іграх”. І зробити свій вибір.

Наступною сходинкою у нас йде молодь. Для молодих виконавців ми проводимо конкурс нової української пісні “Хіт-конвеєр” від телеканалу М2. Тут цікавий момент. На цьому конкурсі ми зустрічаємо не тільки масу нових цікавих виконавців, а й чуємо сотні нових пісень. Адже в конкурсі беруть участь тільки нові пісні, які не засвічені раніше в медіапросторі. “Хіт-конвеєр” – це такий собі трамплін у шоубізнес. Адже переможець отримує розкрутку на мільйон, куди входить зйомка кліпу, його ротація на ТБ, ротація пісні на радіо. До фіналістів теж приходить популярність, адже фінал конкурсу показується в прямому телеефірі на всю країну. Хтось знаходить свого продюсера ще на етапі відбіркових турів. “Хіт-конвеєр” – хороша можливість для молодих музикантів.

– Ви сказали, головні призначення Вашої екосистеми – знаходити, розвивати, заохочувати. З першими двома пунктами ми розібралися. А для заохочення, я так розумію, існують музичні премії…

– Абсолютно правильно. На жаль, в Україні їх дуже мало. Ми організовуємо дві з них. “Золота Жар-птиця” – для заохочення виконавців, ротується на каналі української музики М2 і M1 Music Awards – як музичний підсумок року. Водночас M1 Music Awards – це значно більше, ніж церемонія нагородження найкращих українських виконавців. Це премія, яка об’єднує в собі мотивувальний момент у вигляді вручення статуеток і грандіозне музичне технологічне шоу.

– Багато було критики і заздрісних коментарів після M1 Music Awards?

– Конструктивної критики – поодинокі випадки. І ми дуже вдячні тим, хто поділився з нами своєю позицією. А в іншому – все стабільно передбачувано. Виграли – хвалять, не виграли – критикують. Нічого нового. Також абсолютно звичні й очікувані для нас питання в стилі: “Чому серед номінантів немає того чи іншого артиста?” Такі люди, мабуть, не зовсім знайомі з правилами премії. І я вкотре повторюю: M1 Music Awards – премія для українських артистів за версією телеканалу М1. Не за версією соцмереж, а за версією M1 Music Awards! Крапка. Порівнюючи з кількістю позитивних відгуків і публікацій у ЗМІ, можна сказати, що критики й не було.

– До речі, діджиталізація допомогла Вам посилити підтримку артистів у плані анонсування концертів і турів? На цифрових носіях РТМ Україна реклами концертів стало значно більше.

– Звісно, у цифрових носіїв можливостей у багато разів більше. Тільки за одну хвилину на одному носії можна показати до 10 макетів. А раніше наклеїв і висить місяць. На скролах змінювалося до 5 сюжетів. Тож так, завдяки диджиталізаціі РТМ Україна став рекламувати значно більше музичних подій.

– М1 і М2 будуть і надалі показувати концерти, організовані не вашим холдингом?

– Безумовно. Прямі включення, повні версії, нарізки ключових музичних подій в Україні ви побачите на цих каналах. Сподіваюся, цих подій буде все більше і більше. І більшає виконавців, які готові замахнутися на стадіон. Це тішить.